Over ons

   
Roos van Velzen


En dan komt de onvermijdelijke vraag: Welk boek over de Tweede Wereldoorlog vind jij het meest indrukwekkend? Een vraag waar ik niet direct op kan antwoorden. Veel boeken zijn zo anders en dragen daardoor bij aan het vormen van een completer beeld, zo zeer dat ze allemaal nodig zijn. Het voorlaatste boek dat ik over de Tweede Wereldoorlog heb gelezen is"'t Hooge Nest" van Roxanne van Iperen. Ik begon met tegenzin, want ik was bang dat het een boek zou blijken van een vrouw die ook dacht wel te kunnen schrijven. Blij verrast was ik dan ook door het niveau, de grondigheid en de meeslepende stijl. De laatste hoofdstukken heb ik verslonden. Mijn vriend wilde op enig moment wat zeggen, maar hield al snel zijn mond en zei: "Lees eerst maar uit, ik zie dat dat nodig is." En dat klopte. Behalve boeken over de Tweede Wereldoorlog zijn vader en zoon Campert altijd direct in mijn gedachten. Want wat een prachtige, ware en complementaire gedichten hebben zij geschreven met "Het lied der achttien dooden" (Jan Campert) en "Verzet" (Remco Campert). Want het begint en eindigt (hopelijk) met het stellen van een vraag... 

    

Alice Binnendijk

De Tweede Wereldoorlog is niet mijn favoriete onderwerp om over te lezen. Ondanks dat heb ik met veel interesse het oorlogsdagboek van Paula Bermann gelezen. Tijdens het lezen hiervan moest ik steeds denken aan het boek Zoo lang ik hoop te leven van Claudia Carlie dat ik dit voorjaar las. Zoo lang ik hoop te lezen is een waargebeurd verhaal van Alida Lopes Dias (1929-1943), een Joods meisje dat met haar familie in Amsterdam woont en naar de Joodse school gaat. In haar poëziealbum laat ze al haar vriendinnetjes een versje schrijven. Van de negentien meisjes die in het album schreven, overleefden er maar zes de oorlog. Claudia Carli ging op zoek naar de verhalen van deze meisjes en schreef een indrukwekkend verhaal over hun veel te korte levens. Ook dit verhaal speelde zich in Amsterdam af en ik vond het minstens zo beklemmend om te lezen hoe systematisch en stap voor stap de Joden steeds verder in het nauw gedreven werden, hier in Nederland, in Amsterdam. Vervolgd, verjaagd, opgepakt en vermoord. Het is om die reden dat ik niet graag lees over dit onderwerp, maar me altijd opnieuw duidelijk wordt waarom het belangrijk is dat we hierover schrijven, lezen en blijven vertellen. Opdat we ervan leren.

   Ilena Roks

Op de vraag: 'Welk boek over de Tweede Wereldoorlog vind jij het meest indrukwekkend?'  kan ik geen eenduidig antwoord geven. Ik vind boeken over dit onderwerp gevoelig, pijnlijk, emotioneel, kennisverbredend maar bovenal indrukwekkend. Ik lees deze boeken graag, ze raken mij. Het eerste boek dat ik hierover heb gelezen is 'De fotograaf van Auschwitz' van Luca Grippa en Maurizio Onnis. Ik had destijds nog nooit van deze schrijvers gehoord, maar wat hebben zij dit waargebeurde verhaal prachtig verwoord. Ieder woord was raak en ik heb dit boek ook in een razend tempo moeten uitlezen. Het unieke fotomateriaal maakt dit boek nog specialer. Daarnaast vind ik dat Roxane van Iperen er met ''T Hooge Nest' ook echt in is geslaagd om een prachtig boek over de Tweede Wereldoorlog te schrijven. Ik moest even inkomen maar eenmaal door het eerste hoofdstuk heen kon ik niet meer stoppen met lezen. Ik ben blij dat we voor Literatuur en Vertellen ook keuze hadden uit een boek met dit genre. Ik voeg het boek van Paula Bermann graag toe aan mijn collectie oorlogsboeken en -romans.

Roos, Alice en Ilena - Literatuur en Vertellen,  Hogeschool van Amsterdam, 2020
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin